Aneu a totes les exposicions

El Sindicat de pagesos a Pallejà

13 febr. 2016 - 12 febr. 2017

Views: 61

Pallejà ha estat un poble tradicionalment agrícola, amb una important producció de vi, oli, ametlles, garrofes, ordi, blat de moro i tomàquets. A finals del segle xix, amb la plaga de la fil·loxera, la vinya pateix una forta davallada. A partir dels anys vint del segle passat, els pagesos inicien el conreu de la plana del riu, i així la producció d’arbres fruiters, hortalisses i maduixes és de gran importància per a l’economia del poble, amb una bona qualitat que aviat va tenir el reconeixement del mercat, tant a Barcelona, com l’internacional.

Molts pagesos venien la producció per mitjà de comissionistes, amb la qual cosa perdien una part dels guanys. Hi va haver pagesos que venien la fruita directament al mercat de majoristes de Barcelona. Era evident que sense intermediaris, els guanys augmentaven, però representava un gran esforç fer els tràmits de comercialització particularment.

Amb la inquietud de millorar la vida pagesa, el 1927 es va crear el Sindicat Agrícola de Pallejà. Vicenç Nubiola, professor d’Agricultura de la Mancomunitat de Catalunya, propietari agrícola de Pallejà, va ser potser el principal promotor de fer efectiva aquesta unió de pagesos.

El Sindicat, com es va dir popularment, va influir molt positivament en l’economia del poble.

Per mitjà del Sindicat, es van fer moltes exportacions, sobretot de préssecs i prunes, a Anglaterra, França i Alemanya, fins al final dels anys 30. I pel que fa a la venda de fruites i hortalisses, amb destinació al mercat de Barcelona, el Sindicat va tenir una parada al mercat majorista del Born, on els pagesos portaven a vendre els seus productes.

El 1936 es va adherir a la Unió de Rabassaires, i després de la guerra civil va pertànyer a la Unión Sindical de Labradores. I ja en temps de la democràcia, va adoptar el nom de Sindicat Agrícola Sant Isidre.

A partir de 1971, quan aquest mercat va tancar, el Sindicat va traslladar la seva parada a Mercabarna, i els productes dels camps de Pallejà s’hi van comercialitzar fins a la dissolució del Sindicat, ja a la dècada dels anys noranta.

Feu-vos col·laborador
  • Data: 13 febr. 2016 - 12 febr. 2017
  • Ubicació:Pallejà
  • Comissari:Amics del Museu de Pallejà

Museu Municipal de Pallejà © 2024. Tots el drets reservats.
Termes d’ús i política de privacitat. Política de cookies