Visits: 133

El Museu

Qui som

El Museu Municipal de Pallejà, situat a la masia de ca l’Albareda, del 1615, és una eina de divulgació del passat de Pallejà i de les formes de vida quotidiana, principalment la vinculada a la pagesia, activitat molt important fins a la segona meitat del segle xx. No és només una exposició d’objectes relacionats amb la història del poble, sinó que, situats en l’àmbit en què s’utilitzaven, aporten una visió etnològica i antropològica excepcional ja que la casa conserva amb força fidelitat el seu caràcter original.

Història del museu

El 1974, el Grup Recerca, format per Albert Massegur i un grup de joves del poble, van començar a recollir peces diverses, des de troballes arqueològiques fins a eines destinades al treball del camp i tota classe d’objectes procedents d’una casa antiga que es va enderrocar  amb la voluntat de fer conèixer i divulgar el passat de Pallejà. No tenien local i es van guardar en una petita vitrina a les golfes de l’Ajuntament, fins que l’any 1978, Amics del Castell se’n va fer càrrec, i amb la col·laboració de l’Ajuntament, la van exposar al Castell. Aquell primer museu es va poder visitar fins al 1995, quan van començar les obres de rehabilitació d’aquest edifici. Van ser uns anys que, malgrat no tenir seu, el museu va continuar fent la seva tasca de divulgació, estudi i conservació, i també va dur a terme diverses exposicions. L’any 2000 es va instal·lar provisionalment en un local municipal, al carrer de Sant Francesc, que actualment és el celler del Museu. Finalment, el 2008, es va inaugurar a la masia de ca l’Albareda.

Amics del Museu de Pallejà

El 1996 en dissoldre’s Amics del Castell, va néixer l’entitat Amics del Museu de Pallejà, que a partir d’aleshores es va fer càrrec de la gestió del museu. Amb un bon nombre de socis i col·laboradors, duu a terme tasques de restauració de peces, catalogació de documents i fotografies, promoció i conservació del museu, entre altres.

Gràcies a la confiança dels donants, a l’ajut de l’Ajuntament, al guiatge de persones vinculades a museus de la comarca i al descobriment d’alguns jaciments arqueològics dins el terme municipal (la cova de la Guineu i la vil·la romana de ca l’Esplugues), Amics del Museu de Pallejà contribueix que el poble tingui avui un museu. 

Tasca d’Amics del Museu

Col·laboració amb l’Ajuntament en la gestió del Museu Municipal de Pallejà, conservació i millora del patrimoni del Museu i organització d’activitats culturals d’àmbit museístic i divulgació del patrimoni de Pallejà.

Socis d’Amics del Museu

Els socis tenen descomptes en les sortides i reben informacions d’activitats i les publicacions del Museu.

Quota anual: soci individual, 20 €; soci familiar: 30 €.

Si vols fer-te’n soci, envia’ns les teves dades.

Museu Municipal de Pallejà © 2024. Tots el drets reservats.
Termes d’ús i política de privacitat. Política de cookies