Views: 129

La Masia museu

Història de ca l’Albareda

Masia construïda l’any 1615 (data que es pot veure a la part superior d’una finestra), sobre una casa anterior, que després ha tingut diverses modificacions al llarg dels segles xviii i xix. Els seus propietaris, la família Albareda, van ser pagesos emfiteutes benestants, posseïdors d’altres masos i terres de conreu diverses. Eren productors de vi, oli, blat, sègol i altres cereals, fruita, etc. L’any 1716 era una de les cases mitjanes del poble pel que fa a superfície: tenia sis estances a baix, cinc a dalt i golfes. L’any 1888, al costat, es va construir un nou edifici per als propietaris (l’actual CAP). A la masia hi vivien els masovers. Pels volts del 1996 les dues cases i el pati foren adquirides per l’Ajuntament de Pallejà i destinades a equipaments municipals.

Cronologia

1143

Segons el Cartulari de Sant Cugat, a Pallejà hi havia un mas Albareda, en un lloc anomenat “Ruvira”

1600

El nucli antic de Pallejà estava format al voltant de l’actual plaça Verdaguer (Sagrera), on Anton Albareda posseïa un terreny.

1615

Data que consta en l’escut, sobre el finestral superior de la façana d’aquesta masia.

1716

Segons el cadastre, ca l’Albareda era una de les cases mitjanes del poble.

1731

N’era propietari Josep Albareda de Dalt. Pagava cens a la parròquia de Sant Vicenç dels Horts (tres gallines l’any) i el delme dels fruits el pagava al senyor del Castell de Pallejà.

1774

La casa es va ampliar amb la construcció dels porxos de l’edifici on actualment hi ha el CAP, on es veu gravada aquesta data.

1888

Joaquim Albareda va fer un nou edifici sobre els porxos del 1774. Hi va construir un celler. A l’altra banda de la plaça hi va instal·lar uns nous cellers amb maquinària per fer vi.

1996

L’Ajuntament de Pallejà va adquirir les dues cases i el pati, les quals avui en dia s’han convertit en equipaments municipals.

2007

Des d’aquesta data, l’antiga masia acull el Museu Municipal de Pallejà.

Museu Municipal de Pallejà © 2024. Tots el drets reservats.
Termes d’ús i política de privacitat. Política de cookies